Whatsapp Whatsapp
Telefon Call Now
X

Our Address

Uphill Towers Giriş Kat - Barbaros Mah. Ak Zambak Sok. No:13 Ataşehir / İstanbul

For Directions

Bizi Arayın

0850 346 2000

Instagram

-

Aesthetic and Plastic Surgery Specialist Op. Dr. Hakan Demirel and Dr. Vecdi Bayramoglu's 32 Years of Experience and More Than 8,000 Application Experiences!

Get Info & Price:

ADINIZ*
TELEFONUNUZ*
MESAJINIZ*

Peeling

Kimyasal peeling, günlük kullanılan kozmetik ürünlerinden farklıdır. Uzmanlar tarafından muayenehane şartlarında gerçekleştirilir. Sivilcelerin bıraktığı izler, güneş, hava kirliliği ya da başka bir etkenle ortaya çıkan lekeler, derin olmayan kırışıklıklar, genişleyen gözenekler kimyasal peeling ile yok olabilir. Zamanla yıpranan cildin üst katmanı kimyasal peeling ile canlılığına kavuşur. İşlem sonrasında cilt yeniden yapılanır, daha aydınlık ve sağlıklı görünür. Kuru ciltlerde nemin artmasını sağlar.

Peeling Nedir?

Kimyasal peeling işleminde cildin sorunlu üst kısmı soyulur ve deri tekrar daha sağlıklı şekilde oluşur. Son yıllarda uygulanmaya başlayan karbon peeling de benzer etkiler gösterir. Peeling uygulamasının nasıl yapılacağı cildin ihtiyaçlarına göre belirlenir.

Peeling Kimlere Yapılır?

Kimyasal peeling uygulaması cilt lekelerinden, izlerden ve yüzeysel kırışıklıklardan şikâyetçi kişilere uygulanır. Bazı durumlar kimyasal peeling uygulamasına engel olabilir. Bu durumlar şöyle sıralanabilir:

  • İşlem öncesindeki altı aylık süreçte sivilce tedavisinde kullanılan kimi ilaçları alan kişilere uygulanamaz.
  • Cilt enfeksiyonu görülen veya halihazırda uçuğu bulunan kişilere uygulanamaz.
  • Yüz derisinde siğil gözlenen kişilere uygulanamaz.
  • Gebelik döneminde olan kişilere kimyasal peeling uygulanamaz.
  • Yara iyileşmesini kötü etkileyen bir rahatsızlığa sahip kişilere uygulanamaz.
  • Kimyasal peeling uygulamasında kötü sonuçlar yaşamış kişilere uygulanamaz.
  • Güneşe olan hassasiyet alerji seviyesindeyse uygulanması tehlikelidir.
  • İşlemden kısa zaman önce radyoterapi tedavisi görüldüyse uygulanamaz.
  • İşlemden birkaç gün önce güneş ışığından kaynaklanan yanık gibi durumlar oluştuysa uygulanamaz.
  • Yakın zaman önce yüzde ameliyat, lazer uygulaması, kriyoterapi yapıldıysa kimyasal peeling uygulanamaz.
  • Kalp kapağı rahatsızlıkları, aort anevrizması gibi kardiyak hastalıkları olanlar derin soyma yöntemiyle peeling kullanamazlar. Derin soymada kullanılan fenol tehlikeli olabilir.

Bunun dışında işlem 18 yaşından küçüklere önerilemez fakat üst yaş sınırı yoktur. Ciltte çok derin olmayan kırışıklıklar, geniş gözenekler, güneş lekeleri ve akne izleri kimyasal peeling uygulamasıyla ortadan kalkar. Aydınlık, nem oranı sağlıklı, dinç bir cilt oluşur.

Peeling Nasıl Yapılır?

Kimyasal peeling uygulaması üç şekilde yapılabilir. Cilt hasarı yüksek değilse, kırışıklıklar henüz yeni oluşuyorsa yüzeysel soyma yapılır. Betahidroksi ve alfahidroksi ile gerçekleştirilir. İşlem en fazla 15 dakikada biter. Anestezi kullanılmaz, işlem esnasında çok büyük rahatsızlık hissi yaşanmaz. Cildin ihtiyacına göre seansların sıklığı düzenlenir. Cildin daha derin bir soymaya ihtiyacı varsa, güneş yanıkları mevcutsa, ciltte pigment birikimi görülüyorsa orta derinlikte soyma yapılır. Bu işlem trikloroasidik solüsyonlar kullanılarak gerçekleştirilir. İşlem en fazla on beş dakika sürer. Anestezi kullanılmasa da kimi durumlarda ağrı kesiciler kullanılabilir. İşlem sonrasında ödem, beyaz lekeler görülebilir. Bunlar geçicidir. Kişinin ihtiyacına göre tekrarlanma süresi de değişir. Yoğun lekelenmeler, kırışıklıkların derin olması durumunda derin soymaya ihtiyaç duyulur. İşlem en fazla iki saat sürer. Soyma işleminde fenolün kullanılır. Anestezi uygulanır. Bu işlem için küçük ameliyathane şartları gerekir. İşlem sonrasında pansuman kullanılır. Pansuman genelde iki gün sonra çıkarılır. Sonraki süreçte antiseptik pudra kullanılması gerekir. Bir süre sonra kabuklanma görülür. 10 günlük sürecin sonunda yeni deri oluşur. Bu işlemde cilt tonu açılabileceğinden koyu tenli kişiler tarafından tercih edilmez. Bu uygulama tekrar edilmez, tek seferde yapılır.Karbon peeling uygulamasında soyma işlemi seanslara bölünür. Karbon ve lazerin etkisiyle sonuç alınır.

Peeling Riskleri ve Komplikasyonları

Kimyasal peeling uygulamalarında riskler ve komplikasyonlar doktorun ve hastanın dikkatiyle önlenebilir.İşlem sonrasındaki yakın dönemde cilt güneşten yeteri kadar korunmazsa koyu renk değişimleri görülür. Bu durum geçicidir, dikkatli olunursa yaşanmaz. Koyu renkli ciltlere derin soyma yapıldığında ise cilt renginde açılma gözlenebilir. Kimi durumlarda işlem sonrasında kızarıklıklar görülür. Ciltteki kırmızı görünüm uzun süre devam edebilir. Daha önce uçuk problemi yaşayan hastalarda uçuk işlemle tetiklenmiş olabilir. Bunun tedavisi vardır. Daha önce doktora bilgi verilirse önlem alınabilir. İşlem sonrasında bölgede enfeksiyon görülebilir. Bu yüzden hijyene dikkat edilmelidir. Bunun yanında az da olsa kalıcı izlerin kalma olasılığı vardır. Soyma işlemi öncesinde ve sonrasında doktorun önerilerini dikkate almak riskleri ve yan etkileri büyük oranda azaltır. Soyma işlemi yüzeysel soyma şeklinde yapılıyorsa riskler oldukça azdır. Soyma derinleştikçe yan etkilerin görülme olasılığı artar. Lazerle karbon peeling işleminde yan etkiler ve riskler daha az olur.

SORU SORUN
HEMEN DEĞERLENDİRELİM

Şimdi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hakan Demirel ve Dr. Vecdi Bayramoğlu’na Aklınıza Takılan Her Türlü Soruyu Sorup Bilgi & Fiyat Alabilirsiniz!

Peeling İyileşme ve Etki Süresi

Kimyasal peeling uygulamasında soymanın derinliğine göre iyileşme süreci değişir. Derin soymalarda yeni derinin oluşması 10 günü bulabilir. Bu sürecin sonuna kadar bölgenin güneşten korunması ve doktorun tavsiyelerinin dikkate alınması önemlidir. Bu işlemlerde pansuman, su geçirmez yapıdadır. Pansuman çıkarılana kadar bölgeyi korumak gerekir. Daha küçük soyma işlemlerinde etki çok kısa sürede görülebilir ve sadece güneş kremiyle korunmak yeterli olabilir. Daha küçük soyma işlemleri seanslara bölünerek belli periyotlarda tekrarlanabilir. Hastanın ihtiyacı olan önlemler hakkında doktorun bilgilendirmesi önemlidir ve dikkate alınmalıdır. 
Kimyasal peeling uygulamalarının etkisi ne için ve nasıl yapıldığına bağlıdır. Derin soyma işlemleri tek seansta gerçekleşir. Lekelerin tekrar oluşması gerekli önlemler alındığında yaşanmaz. Fakat her soyma işleminde olduğu gibi uzun süreçte yaşın ilerlemesiyle, çevrenin etkisiyle kırışıklıklar tekrar ortaya çıkabilir. Uzun süreçte tekrar sivilce problemlerinin yaşanması ve güneşe fazla maruz kalma sonucu lekeler oluşabilir. Bu etkenlerden gerektiği gibi kaçınılırsa cildin canlılığı da korunmuş olur. Peeling uygulamasının kalıcılığı tamamen hastanın yaşam tarzıyla, soymanın derinliğiyle bağlantılıdır fakat yine de etkisi uzun süre devam eder. Yüzeysel soyma işlemini, cildin tazeliğini korumak adına her yıl tekrarlama yöntemi tercih edilen bir yöntemdir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kimyasal peeling öncesinde ve sonrasında hastanın dikkat etmesi gereken bir çok husus vardır. Bu hususlar işlemin derinliğine göre değişse de genel olarak şöyledir:

  • Peeling uygulamasının iki hafta öncesinden topikal tedaviler uygulanır.
  • İşlemden bir süre önce bazı kremleri bırakmak gerekebilir.
  • Soyma işleminden en az üç hafta önce epilasyon bırakılmalı ve hiç yapılmamalıdır.
  • Peelingin uygulanacağı gün yüz sadece yıkanmalı, makyaj yapılmamalı ve herhangi bir krem sürülmemelidir.
  • Kimyasal soyma tamamlandıktan sonra güneşten korunmaya başlamak gerekir. Güneşten korunurken yüksek faktörlü güneş kremleri önerilir.
  • Soyma işleminin gerçekleştiği gün içinde traş olunmamalı veya makyaj, makyaj benzeri uygulamalardan kaçınılmalıdır.
  • İşlem sonrasında ve onu takip eden günlerde cilde zarar veren her şeyden kaçınmak gerekir. Özellikle tırnakla veya parmakla yüz kaşınmamalı, soyulmamalıdır.
  • Peeling sonrası dönemde epilasyon yapılmamalıdır. Epilasyona başlamak için bir ay kadar beklemek uygun olacaktır.