
Makyaj, milattan önceki dönemlerden itibaren tüm kadınların hayatında önemli bir yere sahip oldu. Günümüzde ise özellikle çalışan kadınlar için bir zorunluluk haline geldi. Birçok kadın, her gün belirli bir süreyi makyaj yapmak ve temizlemek için harcıyor. Kalıcı makyaj uygulaması ise bu süreyi en aza düşürerek bakımlı görünme imkanını sunuyor…
Kalıcı Makyaj Nedir?
Kalıcı makyaj, sürekli bakımlı görünmek isteyen kadınların sıklıkla başvurdukları bir yöntemdir. Özellikle kirpikler, kaşlar, dudaklar ve gözlere uygulanır. İşlem sırasında uygulama alanına en uygun olan pigmentler, deriye enjekte edilir. Bu sayede pigmentler deriye işler ve bölgenin istenen renkte görünmesini sağlar.
Kalıcı makyaj uygulaması, mikro pigment işlemi adıyla da bilinir. İşlem, uygulama alanına bağlı olarak 2 ila 5 sene arasında kalıcılık gösterir. Daha sonrasında ise renkler solmaya başlar. Bu nedenle uygulamanın tekrar edilmesi gerekir. Uygulama sırasında tek kullanımlık iğnelerin kullanılması büyük önem taşır. Aksi halde göz ve dudak bölgelerinde enfeksiyon oluşumu ortaya çıkabilir. Ayrıca kan yoluyla bulaşan hastalıkların önlenmesi için her işlem ve bölgede farklı iğne uçlarının kullanılması gerekir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise kullanılan boyanın mineral yönünden zengin ve doğal olması.
Kalıcı makyaj uygulamasının geri dönüşü 6 ay süreyle mümkün değildir. Ancak işlemden memnun kalınmaması halinde göz altı kapatıcısı gibi ürünlerin yardımıyla makyajı nötrlemek mümkündür.

Kalıcı Makyaj Kimlere Yapılır?
Kalıcı makyaj, birçok kozmetik ürününe göre daha doğal bir görünüm sağlamaktadır. Aynı zamanda kozmetik ürünlerine yapılan harcamaları ve vakti de önemli oranda azaltır. Bu uygulama özellikle çalışan ve zamanı kısıtlı olan kadınlar tarafından tercih edilmekte. Ayrıca sporcular, titremeye yol açan hastalıklar nedeniyle makyaj yapamayan hastalar, atletler, göz yapısı alerjik ve hassas olan, lens kullanan, kirpikleri ve kaşları çok açık renkli ya da seyrek olan, kozmetik ürünlere karşı duyarlılığı olan ve yüz hatları asimetrik olan kişilere kalıcı makyaj yapılabilir.

Kalıcı Makyaj Nasıl Yapılır?
Kalıcı makyaj uygulaması, işlemin yapılacağı bölgeye bağlı olarak farklı tekniklerle uygulanır. Her bölge için farklı boyalar ve farklı kalınlıkta iğne ucu kullanılır. Kalıcı makyaj öncesinde bireyin talebi anlaşıldıktan sonra cilt rengi, saç rengi ve yüz yapısına en uygun olan adımlar seçilir. Gerekli durumlarda kozmetik ürünlerin yardımıyla tasarlanan makyaj yapılır ve bireyin onamı alınır. İşlem öncesinde bölgeye lokal anestezi etkili bir krem sürülür ve uyuşma görülene kadar beklenir. Daha sonrasında ise seçilen boya, ideal iğne ucu yardımıyla derinin altına enjekte edilir. Aynı zamanda her işlemin belirli aralıklarla yenilenmesi, doğal ve estetik bir görünümün sağlanması açısından gereklidir. Kalıcı makyaj, çok tercih edilmese de yanak bölgesine allık olarak da uygulanabilir. Ancak pigmentlerin doğal ve eşit dağılımını sağlamak neredeyse mümkün değildir. Bu nedenle tavsiye edilmemektedir. Kalıcı makyaj işlemine karar verdikten sonra dikkat edilmesi gereken ilk nokta klinik tercihidir. Steril şartlarda ve profesyonel şekilde çalışan klinikler uygulama sonucundan alınan memnuniyeti doğrudan etkiler. Aynı zamanda enfeksiyon ve benzeri komplikasyon risklerini de en aza düşürür.

Kalıcı Makyaj Uygulamasında İyileşme Süreci
Kalıcı makyaj uygulamasının tamamlanması ile birlikte iyileşme süreci başlamış olur. İşlem sonrasındaki 7 gün içerisinde bölgenin kabuklanması tamamen normaldir. Dokununca hissedilen sertlik de beklenen etkiler arasında yer alır. Ancak tüm bu etkiler kendiliğinden geçecektir. Uygulama sonrasında bölgesel şişlikler ve kızarıklıkların görülmesi halinde buz kompleksi yapmak yeterli olacaktır.
Kalıcı makyaj işlemi sonrasında yüzü kuru tutmak, hem kalıcılık hem de sağlık açısından önemlidir. Bu nedenle ilk 24 saat duş almamak ve mümkünse yüzü yıkamamak gerekir. Aynı zamanda doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmak, güneş koruyucu kullanmadan dışarı çıkmak, tuzlu gıdalar tüketmek ve kozmetik ürünlerle makyaj yapmaktan da uzak durmak gerekir. Dudak bölgesine yapılan kalıcı makyaj işleminin ardından önlem amaçlı uçuk kremi kullanılması da faydalı olacaktır.
Cildin kabuklanması halinde kaşımak ve kabukları koparmak kesinlikle kaçınılması gereken davranışlar arasında yer alır.
SORU SORUN
HEMEN DEĞERLENDİRELİM
Şimdi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Vecdi Bayramoğlu’na Aklınıza Takılan Her Türlü Soruyu Sorup Bilgi & Fiyat Alabilirsiniz!

Kalıcı Makyaj Uygulaması Öncesi ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
İşlem sonrasındaki ilk 24 saat içerisinde duş almamak ve yüzü kuru tutmak gerekir.
Aynı zamanda olası tahrişi engellemek ve makyajın kalıcılığını arttırmak için uzmanın önerdiği kremi ihmal etmeden kullanmak, bölgenin nemli kalmasına özen göstermek de önemlidir.

Kalıcı Makyaj Kimlere Uygulanmaz?
Özellikle kullanılan kozmetik ürünlere karşı alerjisi ya da duyarlılığı olan kişiler, ışığa karşı tepki veren ilaçları kullanan kişiler ve 18 yaşının altındaki kişilere uygulanmamalıdır. Aynı zamanda pıhtılaşma ve kanama bozukluğu hastalarına, diyabet ve hemofili hastalarına, HIV virüsü taşıyıcılarına da kalıcı makyaj yapılmaması gerekir.
Kalıcı makyajın bazı psikolojik rahatsızlıkları bulunan hastalara uygulanması tavsiye edilmez. Takıntıları bulunan hastalar, panik atak hastaları ve yüksek beklenti içerisinde olan kişilere kalıcı makyaj önerilmez. Ayrıca ergenlik dönemini tamamlamamış kişilerde büyüme devam ettiği ve yüz hatları tamamen oturmadığı için beklenen sonuç elde edilemez. Bu durumlarda yüz şeklinin belirgin hale gelmesini beklemek çok daha doğru olacaktır.