Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara
X

Adresimiz

Uphill Towers Giriş Kat - Barbaros Mah. Ak Zambak Sok. No:13 Ataşehir / İstanbul

Adres Tarifi

Bizi Arayın

0850 346 2000

Instagram

-

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hakan Demirel ve Dr. Vecdi Bayramoğlu'nun Toplamda 32 Yıllık Deneyimi ve 8000'den Fazla Uygulama Tecrübesi ile Şimdi Bilgilenin!

Bilgi & Fiyat Al:

ADINIZ*
TELEFONUNUZ*
MESAJINIZ*

Saç Ekimi

Saç Ekimi Nedir?

Saç ekimi, diğer ismi ile saç nakli, yaş ilerlemesi, hastalık, genetik faktörler ya da diğer kaza gibi sebepler sonucunda saç kaybına maruz kalan bireylere yönelik olarak gerçekleştirilen ve saçların tekrardan sağlıklı ve aynı zamanda doğal şekilde çıkmasını amaçlayan estetik müdahaleleri kapsayan geniş bir ifadedir. 19. yüzyılın başlarında uygulanmaya başlanan saç ekimleri, 20. yüzyılın sonlarında ise yeni ve daha etkili yöntemlerin gelişmesi ile çok daha popüler bir hale gelmiştir. Günümüz şartları ile tüm dünyada birçok birey saç ekimi yaptırabilmekte ve pozitif sonuçlar elde edebilmektedir. Diğer birçok estetik müdahalelere göre saç ekimi işlemi daha kolay ve hasta için daha az yıpratıcı bir yapıya sahip olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda iyileşme süreci daha rahat ve yaşam konforu da bu süreç için daha yüksek bir seviyededir. Genel bir ifade ile saç ekimi, vücutta yer alan göğüs, bacak, kol ve bilhassa ense gibi bölgelerden alınan ve dökülmeye karşı dirençli olan saç köklerinin, yani greftlerin, saç eksikliği olan kısımlara aktarılması şeklinde ifade edilebilir. Saç ekimi uygulamasının birçok farklı avantajı bulunuyor. Özellikle de gençleşme, özgüveni yeniden kazanma ve benzeri durumların olumlu olarak etkilendiğini ve bu yönde de yaşam konforunun arttığını söylemek mümkün.

Saç Ekimi Kimlere Yapılır?

Genel anlamda saç ekimi operasyonu, erkek tipi saç dökülmesi yaşayan hemen hemen her birey için uygulanabiliyor. Burada söz edilen erkek tipi saç dökülmesi, genetik anlamda buna yatkın olan kişilerde testosteron hormonunun etkisi ile gelişir. Saç ekimi işlemi kapsamında yaştan daha çok dökülmenin şekli belirleyici olmaktadır. Çıplak göz ile bakıldığı zaman derinin görünür hale gelmesi, bölgedeki saç yoğunluğunun yüzde ellinin altına düşmesi anlamına gelmekte. Bu durumda hastaya uygulanabilecek olan en etkili ve kalıcı tedavi yöntemi, saç ekimidir. Dolayısı ile de saç ekimi uygulaması için belirli ve net bir yaş sınırı bulunmamakta. Saç ekim işleminde yaşın belirleyiciliğinden çok, saç dökülmesinin durma durumu, yada araları doldurma işlemidir. Erkek tipi saç dökülmesinin hayat boyu süren bir olay olmasının yanında 40 yaşından sonra dökülme hızı yavaşlamaktadır. Bu nedenle 40 yaşından genç olan hastalar için yapılan saç ekiminde araları doldurmak şeklinde saç nakli yaklaşımı önemlidir. Yaş unsuru haricinde saç ekimi işlemine uygun olan kişiler, başının yan ve arka bölgelerinde yeterli miktarda saç olan kişilerdir. Bu bireylerde FUT veya FUE yöntemi kullanılarak saç ekimi uygulaması yapılabiliyor. Saç ekimine uygun bir diğer aday grubu ise bacak, göğüs ve benzeri bölgelerde yeterli miktarda ve sağlıklı kıl sahibi olan bireylerdir. Kısacası yeterli miktarda saç köküne, alternatif bölgelerde sahip olan bireyler, net bir yaş sınırı söz konusu olmadan saç ekimi yaptırabilmektedir.

FUE Tekniği ile Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

FUE, yani Foliküler Ünite Ektraksiyonu tekniğinde saç kökleri, lokal anestezi ile ve özel uçlara sahip olan mikro motorlar yardımıyla tek tek alınmaktadır. Herhangi bir deri dokusunu almaya gerek kalmadan kıl köklerinin alınmasından sonra saçsız alanlara, doğal saç çıkış açısı ve yönü esas alınarak alınan kıl kökleri ekilir. Son gelişmeler kapsamında günümüzde saç ekimi için kullanılan en yaygın yöntem FUE tekniği olarak karşımıza çıkıyor. Cerrahi bir girişimin deri ve kıl folikülleri ile sınırlı olması, en büyük avantaj olarak görülmekte ve dolayısı ile de daha rahat bir iyileşme süreci ve kalıcı etki söz konusu olmaktadır. 
FUE yönteminde folikül çıkartma işleminden önce saçın köklerinin toplanacağı donör alandaki greftlerin alınması için önce saçlar kesilerek 1 milimetre olacak şekilde kısaltılıyor. Lokal anestezik ilaç yardımı ile ekimin yapılacağı alan ve saç köklerinin alınacağı alanlar uyuşturularak işlem yapıldığı için ağrısız uygulama olduğunu vurgulamakta yarar var. Mikro motor ucu, saç kılını ortalayacak biçimde yaklaştırılmakta ve kılın çıkış açısına uygun şekilde deriye sokulur ve ardından hekim gözlemine göre bir saniye kadar sonra çekilir. Kıl, folikül ve onu çevrelemiş olan mikroskobik doku ile silindirik bir tarzda kesilmiş oluyor. Bir mikro penset yardımıyla yavaşça çekilir ve ardından foliküler ünite gevşek tabandan ayrılarak gelir. Foliküler üniteler bu yönde toplandıktan sonra saçsız bölgede açılmış olan ve çok daha küçük olan deliklere yerleştirilmektedirler. Her bir folükiler ünite, ortalama olarak 2 ile 3 folikül barındırmaktadır.

FUT Tekniği ile Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

FUT, yani Foliküler Ünite Transplantasyonu yöntemi, 1990’lı yıllarda uygulanan ve saç köklerinin donör bölgeden bir doku halinde çıkarılması ve ekim uygulanacak alanda açılmış olan kanallara aktarılması prensibine dayanan bir yöntemdir. FUT tekniği, saç ekimi uygulamalarında teknolojinin ilerlemesi ile birlikte, neredeyse hiç uygulanmayan bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. 2002 yılında FUE tekniğinin tıp literatürüne girmesi ile beraber yerini aşamalı olarak FUE tekniğine devretmiştir. Günümüzde kliniğimizde de FUE yöntemi uygulanmakta ve bu yöntemle son derece olumlu sonuçlar elde edilebilmektedir. FUT yönteminin tercih edilmeme sebepleri kapsamında ise başta cerrahi bir girişimin söz konusu olması geliyor. Doğrudan bir dokunun cerrahi müdahale ile alınması ve ardından da nakil yapılacak bölgeye aktarılması, operasyon sonrası iyileşme sürecini nispeten zor hale getirirken, uzun ince deri parçasının kesilerek şerit şeklinde çıkarılması sebebiyle büyük yara izi (Skar),yada keloid dediğimiz ciltten kabarık yara iyleşmeleri nedeniyle, kötü nedbe dokusuna neden olabiliyor. Ayrıca FUT yönteminde alınan saç köklerinin, aktarılmadan önce ölme ihtimali de söz konusu. Bu bakımdan da FUE yönteminin çok daha garanti ve etkili olduğunu söylemek mümkün.

SORU SORUN
HEMEN DEĞERLENDİRELİM

Şimdi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Vecdi Bayramoğlu’na Aklınıza Takılan Her Türlü Soruyu Sorup Bilgi & Fiyat Alabilirsiniz!

Saç Ekimi Fiyatları

Saç ekimi uygulaması, farklı etkenler gözetilerek uygulanan estetik bir operasyon olarak literatürde yer almaktadır. Bu estetik uygulama için geçerli olan fiyatlar, söz konusu faktörlere göre değişiklik gösterebiliyor. Fiyat değişkenliği kapsamında öncelikli olarak donör bölgeden alınacak olan ve ekim bölgesine aktarılacak olan saç kökü (greft) sayısının belirleyici olduğunu söylemek mümkün. Saç kökü sayısı ne kadar fazla olursa, fiyat da doğru orantılı olarak artmaktadır. Bunun yanı sıra saç ekimi yöntemi, donör bölge türü ve işlemin yapıldığı merkezin ruhsatlı olup olmaması, hekim gözetiminde yapılması gibi birtakım faktörler kapsamında da saç ekimi fiyatının değişebileceği biliniyor. Dolayısı ile de kesin bir tedavi planı hazırlanması adına yapılacak olan muayene sonrasında, saç ekimi için gerekli net maliyeti hesaplamak, saç ekimi fiyatı kapsamında en doğru bilgiyi elde etmek için tek yoldur.

Saç Ekimi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer alkol kullanılıyor ise operasyondan en az 7 gün önce bırakılması gerekiyor. Ayrıca aspirin gibi kan sulandırıcı etkiye sahip olan ilaçların da yine bir hafta öncesinden bırakılmış olması gerekmekte. Saçlara jöle, losyon ve saç kremi gibi kimyasal ürünlerin sürülmesi de operasyonu olumsuz etkileyebileceğinden bunların da bırakılması şarttır. Saç ekimi operasyonu başlamadan önce tedavisi devam eden şeker, kalp, tansiyon ya da ülser gibi hastalıklar var ise bu hastalıklardan ve tedavilerinden saç ekimi hekiminin haberdar olması ve kullanılan ilaçların da yine belirtilmesi gerekmekte. Saç ekimi uygulamasına gelirken saçlar yıkanmış ve temiz olmalıdır. Operasyon gününde gömlek veya benzeri düğmeli ve kolay giyip çıkarılabilecek giysilerin giyilmesi öneriliyor. Sigara kullanımı da saç ekimini olumsuz etkileyebileceğinden en az 1 hafta önce, hiç olmazsa birkaç gün önce sigaranın bırakılması gerekir. Yine operasyon günü ve bir gün önceden başlamak üzere kafeinli içecekler alınmamalıdır. Operasyona gelirken kahvaltı yapılması, yemek yenilmesi veya sıvı tüketimi konusunda herhangi bir sakınca söz konusu değildir. Tüm bu hususlara dikkat ederek kliniğe gelen hastalar, bekletilmeksizin operasyona alınabiliyor. Hazırlık aşaması da dahil edilmek suretiyle 5 – 6 saat süren bir saç ekim uygulaması sonrası hasta aynı gün taburcu olabilmektedir.

Saç Ekimi Riskleri ve Komplikasyonları

Saç köklerinin alındığı bölgede his kaybının oluşması, FUT yönteminde uygulanan saç ekiminin bir yan etkisi olarak biliniyor. Donör bölgeden alınan saçlı dokunun deriden alınması ve dolayısıyla sinirlerin kesilmesi, bu yan etkinin sebebidir. Saç köklerinin alındığı alanda yara izi oluşumu da yine FUT tekniğinde karşılaşılan bir durumdur. Verici alandan doku alındıktan sonra bu alana dikiş atılmakta ancak çizgi halinde bir yara izi kalabilmektedir. Saç ekimi için açılan kanal kalınlığı, eğer greft kalınlığından daha az olursa ekim işleminden sonra görüntünün doğallığı bozulabilir ve çim adam görünümü oluşabilir. Ekilen greftin üst kısmının açılan kanalların yeterli derinlikte olmaması sebebi ile de cilt yüzeyinin dış kısmında kalması durumunda deri yüzeyinde kabarcıklar oluşabilir. Saç köklerinin ideal derinlikten daha derine nakledilmesi sonucu operasyondan sonra sivilceden daha büyük ve kalıcı olabilen kistler meydana gelebilmekte. En çok görülen yan etkilerden bir diğeri de kanamadır. Bunun olmaması için operasyondan önce kanda pıhtılaşmayı önleyen ilaçlar kullanılmaktadır. Bistüri ile kesme işlemi yapıldığında FUT tekniği ile uygulanan saç ekimlerinde enfeksiyon riski söz konusudur. FUE tekniğinde bu tür bir riskin çok daha düşük seviyede olduğunu da eklemek gerekir. Enfeksiyon riskine karşı olarak genellikle koruyucu antibiyotik kullanımı uygulanıyor. Saç ekimi esnasında çevredeki diğer saç köklerinin zedelenmesi riski ise sonraki zamanlarda saç dökülmesine sebep olabiliyor. Tüm bu komplikasyonlar, tecrübesiz ve yetkisiz kişiler tarafından uygulanan saç ekimi operasyonlarında karşımıza çıkıyor. Saç ekimi uygulaması, ciddi deneyime sahip olan hekimler tarafından uygulandığında, son derece başarılı ve komplikasyon görülmeden tamamlanabiliyor.

Saç Ekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Saç ekimi operasyonundan üç gün sonra saçlar yıkanabilir. İlk yıkama işlemi operasyonu yapan ekip tarafından, ameliyatın gerçekleştirildiği merkezimizde yapılır. Yıkama işlemi, üçüncü günden sonra her gün ve günde yalnızca bir kez olmak üzere hastanın kendisi tarafından yapılmaktadır. İlk hafta kabuklanmanın daha hızlı bir şekilde uzaklaştırılabilmesi için yıkamalar günde iki kez de (doktor kararı alınmalıdır) yapılabilir. Yıkama işlemlerinde hekim tarafından verilen şampuan ve losyon kullanılmalı ve tavsiye edilen şekilde yıkama işlemi gerçekleşmelidir. Yıkama işlemi genel olarak avuç içi ve parmak uçları yardımı ile ve bastırmadan, yumuşak şekilde yapılmalıdır. Yıkama sonrasında yapılacak kurulama işlemi, temiz ve yumuşak bir havlu ile sürtme hareketi yapmadan yapılmalı ve saç kurutma makinesi kullanılmamalıdır. Eğer kullanılacaksa makine saça çok yaklaştırılmamalı ve sıcak hava teması da engellenmelidir. Yaklaşık 10 gün sonra saç ekimi yapılan alanlarda kabuklanmalar sona ermektedir. Kabuklanmanın daha uzun sürmesi saç çıkışını da geciktirebiliyor. Bu süre 15 günü geçerse hekime başvurulmalıdır. Ayrıca ilk 15 gün boyunca denize, havuza ya da benzeri bir alana girilmemelidir. Operasyon sonrasında ekim yapılan alan, özellikle ilk 15 gün boyunca her türlü darbe ve travmaya karşı dikkatlice korunmalıdır. Bu hususlara dikkat ederek geçirilecek olan iyileşme süreci, tam etki süresinin tamamlanmasından sonra elde edilecek görünümün daha doğal, daha sağlıklı ve çok daha etkili olmasını sağlayacaktır.

Şok Dökülme Evresi

Saç ekimi uygulaması sonrasında, ekilen saç köklerinin dökülmesine genel itibarı ile şok dökülme denir. Şok dökülme evresi için net bir zamanlama verilmemekte ve genellikle uygulama sonrası birinci aydan sonra başlamaktadır. Saç ekimi uygulamaları, tedavi sonrasında sabır ve özellikle de dikkat gerektiren uygulamalardır. İşlem sonrası bu uygulamayı yaptıran bireyler oldukça büyük bir merak ve aynı zamanda hevesle saçlarının çıkmasını beklemektedirler. Yeni saçların tam olarak çıkması ve şekil itibarıyla tam anlamıyla oturması için ciddi bir sürenin geçmesi gerektiğinden, bu aşamada oluşacak ve karşılaşılacak durumlara karşı sabırlı ve dikkatli olmak, tedavinin seyri ve sonucu açısından oldukça önemlidir. Bu noktada şok dökülme evresi, kulağa korkutucu gelebilir. Ancak bu evre, tamamıyla doğal sürecin bir parçası olarak 1-2-3-4. Aylarda gerçekleşmekte ve gerçekleşmesi de gerekmektedir. Ortalama olarak 1 ya da 2 hafta sürebilen bu şok dökülme evresi, kişiden kişiye göre değişmektedir. Daha önce başlayabileceği gibi daha geç başlayabilir ve şok dökülme süresi de yine değişkenlik gösterebilir. Saç kökleri doğuştan itibaren 3 fazlı bir döngüye sahip olarak gelişir. Bu döngü kapsamında büyüme, bekleme ve dökülme aşamalarının gerçekleştiğini söylemek mümkün. Bu döngü içerisinde dökülen saç kökleri yerine yeni saç kökleri çıkar. Bu durum, bir insan ömründe ortalama olarak 20 kez gerçekleşiyor. Yani doğuştan sahip olunan saç kökleri, 7 senede bir dökülmekte ve aynı kök içerisinden yeni saç telleri gelişmeye başlamaktadır. Saç kökleri farklı büyüme evrelerinde ortalama olarak 5 yıl ile 7 yıl arasındaki büyümelerini sürdürmekte ve her biri de belirli bir bekleme süreci sonrasında dökülmektedir. Şok dökülme evresi ise doğal olarak bu döngünün aşamalarından biri olarak gerçekleşmektedir. Bu evrede önerilen şampuanları kullanmak, sağlıklı ve doğal bir şekilde beslenmek ve bunların yanı sıra zararlı alışkanlıklardan uzak durmak gerekir. Bu hususlara dikkat edilerek atlatılan şok dökülme evresi sonrasında saç telleri daha sağlıklı, daha kalın ve daha doğal bir görünüm ile çıkmaya başlayacaktır.

Saç Ekimi İyileşme Süreci ve Tam Etkinin Sağlanması

İlk 3 gün için geçerli olan iyileşme süreci, ilk hafta için geçerli olan kabuk atma süreci ve bahsettiğimiz diğer birinci ay sonundaki şok dökülme evresi tamamlandıktan sonra, ekilen saçların uzaması aşaması, doğal bir şekilde gerçekleşir. Bu süreçte bazı saç tellerinin hafif kıvırcık ya da kıvrık bir şekilde uzayabileceğini de eklemek mümkün. Bu durum yeni uygulamadan çıkmış olan saç tellerinin adapte sürecinden kaynaklanmakta ve 6 ay ile 12 ay arasında bir sürede düzelmektedir. Saç ekimi sonrasında ilk 3 ayın atlatılması, en önemli süreci geride bırakmak anlamına gelir. Özellikle şok dökülme aşamasından sonra saçlar doğal bir şekilde uzamaya başlar ve adapte sürecinden sonra da diğer sağlıklı saç kökleri ile aynı şekilde ve aynı açı ile uzamaya devam eder. 3. aydan sonra sağlıklı bir şekilde uzamaya başlayan saçlarınız için saç sıklaştırma ve gürleştirme yöntemlerinden olan prp uygulaması, uygulanabilir. Ayrıca saç aşısı ya da mezoterapi gibi uygulamalar da yine üçüncü aydan sonra, hekim onayı alınarak uygulanabiliyor. Tüm operasyonlarda olduğu gibi saç ekiminde de iyileşme süreci, her birey için farklı şekilde gelişebiliyor. Buna istinaden ortalama olarak bir bireyin saç ekimi yaptırdıktan sonraki 12. ayın sonunda tamamıyla iyileşmeye sahip olacağını ve son derece doğal bir görünüm ile herhangi bir estetik uygulama yaptırdığı belli olmadan normal hayatına devam edebileceğini söyleyebiliriz.